Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ρουχαλάκια από οργανικό βαμβάκι - Η ασφαλής επιλογή για βρέφη και παιδιά




Το βαμβάκι είναι μια καλλιέργεια που προσελκύει ένα ευρύ φάσμα των εντόμων και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι από τις καλλιέργειες που δέχονται τα μεγαλύτερα ποσοστά φυτοφαρμάκων στον κόσμο.
Το βαμβάκι καλλιεργείται σε περίπου 3 τοις εκατό των γεωργικών εκτάσεων του κόσμου, αλλά χρησιμοποιεί το 25 τοις εκατό των χημικών του κόσμου, αναφέρει HaeNow.com. Αυτές οι χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και εντομοκτόνων θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοσύστημα. Επτά από τα 15 πιο κοινά φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για το βαμβάκι έχουν αξιολογηθεί ως πιθανές, πιθανές ή γνωστές καρκινογόνες ουσίες από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες από δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα, με πολλά από αυτά που σχετίζονται με την καλλιέργεια βαμβακιού, σύμφωνα με TreeHugger.com.
Η Οργανική Ένωση Εμπορίου καλεί την καλλιέργεια του βαμβακιού την πιο βρώμικη καλλιέργεια του κόσμου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ή EPA, η χρόνια έκθεση σε aldicarb (φυτοφάρμακο) μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές συνέπειες, ενώ η βραχυχρόνια έκθεση συνδέεται με ναυτία και διάρροια.

Οικολογικό αποτύπωμα
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αυξημένη χρήση των χημικών ουσιών σε μη οργανική καλλιέργεια του βαμβακιού είναι οι εξής :
-Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του βαμβακιού ξεπλένονται από τα νερά τις βροχής και μολύνουν τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και το πόσομο νερό.
-Καθώς το νερό εξατμίζεται, αυτές οι χημικές ουσίες μολύνουν και τον αέρα και συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του αέρα.
- Επηρεάζεται η βιοποικιλότητα και διαταράσσεται η ισορροπία των οικοσυστημάτων λόγω της χρήσης των φυτοφαρμάκων.
-Υπολειμματικές χημικές ουσίες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα των καταναλωτών.
-Επίδραση στη κλιματική αλλαγή: Πολλοί αγρότες στηρίζονται σε αζωτούχα λιπάσματα για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών και των ρυθμών ανάπτυξης. Σύμφωνα με την EPA, το υποξείδιο του αζώτου από τη γεωργική παραγωγή είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές για τα αέρια του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Περισσότερες χημικές ουσίες μπαίνουν στο παιχνίδι κατά την επεξεργασία του συμβατικού βαμβακιού (καθαρισμό, βάψιμο κλπ) και τη μετατροπή του από μια πρώτη ύλη σε ένα κομμάτι ύφασμα. Κεριά σιλικόνης, αμμωνία, λευκαντικό χλωρίου, βαρέων μετάλλων χρωστικές και ρητίνες φορμαλδεΰδης μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν κατά την επεξεργασία του.


Βιολογική Καλλιέργεια
Η Βιολογική καλλιέργεια του βαμβακιού δεν στηρίζεται σε χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Είναι ασφαλής για το έδαφος, τις γύρω πηγές του νερού, τα ζώα και τον αγρότη.
Καλλιεργητές βαμβακιού που κάνουν τη μετάβαση στην βιολογική καλλιέργεια προσφέρουν όχι μόνο ένα υγιέστερο και καθαρότερο προϊόν, αλλά και δρούν και προς όφελος του πλανήτη. Μερικές από τις εισφορές στα διάφορα οικοσυστήματα περιλαμβάνουν:
-Η προστασία της ποιότητας των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων (εξάλειψη ρύπων στην επιφανειακή απορροή)
-Διατήρηση της βιοποικιλότητας


Συνθετικά υφάσματα vs υφάσματα απο οργανικό βαμβάκι
Η πλειοψηφία των συνθετικών υφασμάτων, όπως από πολυεστέρα και νάιλον, αποτελούνται από ίνες που προέρχονται από το πετρέλαιο. Όπως όλα με βάση το πετρέλαιο προϊόντα, ρούχα από τις ίνες αυτές απελευθερώνει τοξικές. Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Ένωση Υγείας της Nova Scotia, οι αναθυμιάσεις συμβάλλουν σε αλλεργίες, δερματικές ευαισθησίες και άλλες ασθένειες, ειδικά σε μικρά παιδιά. Τα ρούχα από οργανικά υφάσματα δεν περιέχουν πετρέλαιο, και έτσι, δεν απελευθερώνουν αυτές τις επικίνδυνες αναθυμιάσεις.

Τα ρούχα από οργανικό βαμβάκι γίνονται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων καταναλωτών και κυρίως των νέων γονιών που τα επιλέγουν για τα παιδιά τους. Τα ρουχαλάκια από οργανικό βαμβάκι αποτελούν μια ασφαλή επιλογή για βρέφη και μικρά παιδιά που το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο στις ερεθιστικές χημικές ουσίες που μπορεί να παραμείνουν στα συμβατικά ρούχα.

Πηγές:
-Wikipedia
-Treehugger.com
-HaeNow.com
-www.ota.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου